2 6 opacity
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow

 

Välkommen till min blogg om hälsa med hjälp av traditionell kinesisk medicin, stresshantering, mindfulness, behandlingar och om hur man på ett enkelt sätt kan påverka sin hälsa på ett bra och sunt sätt.

 
 

Är du en Yin eller Yang typ?

Vilken ansiktsform har du, ögonstorlek, form på dina fingrar, naglar, läppar, hur rör du dig och vad tycker du om att göra, vad behöver du för att må bra? Kroppen, formen, hur vi rör oss, hur vi pratar och uttrycker oss.. allt visar vad vi är för konstitution, vad vi behöver och hur vi är och hur vi är tänkta att vara… Är du yin behöver du viss mat, motion, och aktivitet, är du yang behöver du något annat.

Har du tänkt på vilken konstitution du är inom den kinesiska medicinen? Yin eller Yang?

Påfylld av stress. Hur gör man tvärtom?

Hur kommer det sig att det vi gör i vårat liv ofta tenderar åt att leda till stress… så många som jag träffar som har ett system, en kropp, ett känsloliv som är helt blockerat av stress…stresshormoner…kortisol, noradrenalin..ibland möter jag personer som är helt trasiga av den stress de utsatts för. Det klart att man väljer på något sätt att utsättas för det med, men det är inte så lätt… de flesta behöver ett jobb, de flesta behöver prestera något. Ibland blir det man behöver prestera i förhållande till vad man har förmåga till för stor. Det är då stressen kommer.. som ett brev på posten. Det byggs upp.. ibland verkar det som om det kan fortsätta i all evighet tills man en dag känner att nu är det nog, jag orkar inte längre. Då kommer man på behandling. Eller byter jobb, eller blir sjukskriven , eller bara får nog.

Det jag märkt under alla de år jag jobbat med det jag jobbar med, stress, kroppen, själen, känslorna..är att vi har alla ett så otroligt stort behov av att reflektera, komma ner i kroppen och bara känna det vi känner.

Lämna det vi borde, hade tänkt , måste och kommer att göra och bara vara en liten stund då och då.

Hur gör du för att bara vara en liten stund då och då?

Vilken färg är du?

Vadå färg kanske du tänker, ja.. men färger det är ju inget nytt att koppla i hop färger med en personlighetstyp. Alla känner väl till blå, gul, röd och grön vid det här laget…men de färger jag menar är de som är kopplade till traditionell kinesisk medicin (TCM) TCM är ju en urgammal filosofi och läkekonst, de fem elementen; en av grunderna för att förstå denna underbara läkekonst som är så självklar och som så många börjar vilja veta mer av..mycket tack vare och på grund av att det är så många som har blivit intresserad av yinyoga.

Så…är du en grön, röd, gul, vit eller blå-svart personlighetstyp?

Den gröna- en stark växande vårlik energifull peson med mycket vilja, kreativitet och igångsättande.
Den röda – en passionerad, blomstrande och varm personlighetstyp, som rör sig snabbt och pratar mycket.
Den gula – en stabil, godmodig och trygg men lite seg och fundersam person.
Den vita – en ordningsam, kritiserande, analytisk person som gillar ordning och reda.
eller är du kanske den blå-svarta – en sympatisk, lite lat och känslig men slug person som ibland tenderar åt att ljuga.

Visst är det intressant! För mig så har det bivit så att jag har en större förståelse för hur olika vi är och utan att vara fördömande kan jag se att olika människor är på olika sätt och vi ska vara olika. Vad tråkigt det hade varit om alla var lika.

Vill du veta vilken färg du är ..eller ditt barn, din man , din familj. Studera dem, se om du kan känna igen dem du har runtikring dig, och lista ut vilken färg de är..

Vilket element är du?

Har du någonsin funderat på vilket element du till tillhör inom den kinesiska medicinen. Vem du är, vad tycker du om att göra, vilken mat dras du till, hur ser du ut? Är du en viljestark trä typ, en passionerad eldig person, en matglad jord- typ, en kritisk metall typ eller en slug vatten typ.

Den kinesiska medicinens fem element visar oss olika konstitutioner och vad vad var och en av dem behöver. Det hjälper oss att se hur vi kan leva vårat liv för att må bra. Att veta vilket element du tillhör hjälper dig på vägen till att förstå dig själv, dina styrkor och svagheter och till att ha det bra.

Det är verkligen en visdom. Så mycket av det vi forskar i i dag har Kineserna med sin enkla men svåra filosofi förklarat för flera tusen år sen.

Jag ger dig tips och råd om vad du kan göra för att må bra och vad ditt element säger om dig. Ger dig ditt individuella livsstilsråd utifrån TCM.

För att du ska få reda på vem du är i den Traditionella kinesiska medicinen (TCM) och se vad den kan göra för dig.

TCM har så mycket att säga oss.

Qigong, Yoga, Örtmedicin & Yinyoga

Jag har länge letat efter ett sätt att kunna få kropp och själ att må bra, komma i balans. Qigong är en av de bäst metoder jag hittat, att under total stillhet utöva det varje dag ger en sån otrolig kraft och styrka. Yoga har gett mig det med, men på ett annat sätt. Örtmediciner har jag använt mig av länge, det kräver känsla kunskap och erfarenhet för att kunna använda det på ett riktigt bra sätt, men den erfarenhet jag fått av att pröva mig fram på mig själv under lång tid, ja faktiskt 8 år, tiden går fort, är bättre än alla skolor jag gått.

Så nästa steg för att kunna få ytterligare ett redskap till att komma i balans blir nu att fördjupa mig mer i Yinyoga.

En perfekt kombination för att använda både qigongens tankesätt och känsla med energier, yogans smidighet och den kinesiska medicinens fantastiska känsla för hur kropp och själ mår bra när vi kommer i balans med och i oss själva.

Att vila sig i form med Yinyoga känns som ett bra steg i mitt sökande efter bra redskap för balans.

Tags: , , , ,

Yinyoga

I dag blev jag av med min soffa, den har stått i ett litet rum och tagit upp nästan hela ytan av rummet. Så skönt. Så, efter att ha vaknat, stel som en pinne…vad kunde vara bättre att inreda rummet med? Kuddar, mattor, filtar, värmeljus och ljusstakar..och vips, så blev det ett perfekt yinyoga rum. Så nöjd. Redan för 20 år sen, innan jag visste var yinyoga var såg jag alltid till att ha ett rum eller en plats i mitt hem där det fanns en tjock, bekväm matta, för att kunna lägga sig ner och stretcha på, göra yoga på när stelheten kom krypande efter mycket jobb. Jag har alltid haft ett stort behov av att kunna bli av med spänningar och stelhet i kroppen, få dem att försvinna och släppa. Nu i efterhand förstår jag att det kan bero på att min mamma led av parkinsons sjukdom, så känslan av att förebygga, må bra, tänka på sin kropp och känna in har alltid varit viktig för mig. och så enkelt. yinyoga är verkligen inte svårt, möjligen tålamodskrävande och smärtsamt. Men andas man bara igenom spänningarna och smärtan så släpper det..

Så sagt och gjort, nu blev det äntligen dags för yinyoga igen, på en ny fräsch plats!

Att ha ont – smärta & må bra

Är det inte så att när man har ont.. ja då går all uppmärksamhet till det. Hela kroppen är koncentrerad på att få bort det onda. Varje dag behandlar jag människor som har problem med smärta. Orsaken kan vara lite olika, en väska som hänger på axeln på samma sätt varje dag, en arm som skadades för några år sen, ett knä som opererats men ännu inte är bra som gjort att nu även höften gör ont, en nacke som är stel och ger spänningshuvudvärk. Vad det än beror på så vill man ofta ha bort smärtan så fort som möjligt. Ju hemskare smärta man har ju mer energi går det åt till att försöka må bra ändå.

Lika tråkigt det är att se någon ha ont , lika skönt är det att se när en människa blir fri från en krampaktig smärta. Ett ansikte som plötsligt blir avslappnat, en andning som plötsligt blir normal. En människa som kommer in i behandlingsrummet med en suck och går därifrån med ett leende.

Det bästa som finns är att se någon må bra igen.

Tags:

Medberoende – är det något som alla är, mer eller mindre? – TCM

Medberoende… plötsligt hör jag att det pratas om det överallt. Är det vår nya folkhälsosjukdom? Det verkar som om var och varannan är eller känner någon som är det. Häromdan hörde jag till och med att det är nog så att vi alla är det, eftersom det faktiskt inte finns en helt perfekt, alltigenom lycklig och odysfunktionell uppväxt. Ingen är fri från bagage. Kan det verkligen vara så? Själv har jag jobbat med medberoende i flera, flera, flera år.. så länge att jag nästan inte minns, jag kom i kontakt med det för ungefär 18 år sen och jag känner många som helt naturligt jobbar med de 12 stegen för att hålla sig frisk på samma sätt som de går till gymmet då och då för att hålla kroppen i trim..

Jag har märkt att det finns flera sätt att få hjälp med sitt medberoende. En viktig del är att komma i kontakt med sig själv, vara i balans och trivas med att vara med och i sig själv. Att må bra av att vara sig själv, så som man är i grund och botten, istället för att fly in i någon annan eller något annat. Det är en av de viktigaste sakerna för att bli lite mer fri från ett medberoende. En väg att komma dit är att få balans genom TCM. Det märker jag varje dag med dem jag behandlar. För att när man är i balans med dig själv och din omgivning behöver man inte tillföra något annat för att må bra. Och när man mår bra, ja då kan man hjälpa andra på ett helt annat, ärligare och friskare sätt.

Så om det är så att alla är mer eller mindre i obalans, inte mår riktigt bra, inte trivs riktigt med sig själv, behöver tillföra något för att må bra, ja, då kanske det är så trots allt, att vi alla är lite beroende och lite medberoende.

Det viktiga är kanske inte är om eller hur, utan vad man gör åt sina obalanser och sitt bagage för att bli en helare och bättre människa.

Stress och TCM

Nästan alla som kommer till mig på behandling har något problem som dom först inte berättar, oftast är det ryggen som gör ont eller en axel eller så är man bara helt slut. Att få lägga sig på bänken och bara slappna av är för endel fantastiskt. Stress gör så mycket skada i kroppen, jag ser det varje dag då jag behandlar. Men det går också ofta reparera. Att återhämta sig från en tids stress kan ändå gå rätt fort.Det handlar bara om att se precis vad som behövs. Rätt behandling, rätt örter för rätt person.

Det bästa som finns är att kunna hjälpa någon att må bra igen!

Medveten närvaro, mindfulness, kinesisk medicin- ett sätt att må riktigt, riktigt bra.

zen-178992__180Att vara här och nu, vaket närvarande med en ärlig uppmärksamhet på kroppen , känslorna, sinnet och det som sinnet är fyllt utav är ett tillstånd som är bra att sträva efter. Det kallas för mindfulness.

Jag kom i kontakt med kinesisk medicin för 20 år sen, jag gick då min första utbildning i kinesisk medicin. Vi pratade inte om begreppet mindfull då utan under härliga tre års tid fick jag ta del av och lära mig den Traditionella kinesiska medicinens syn på livet. TCM- Traditionell kinesisk medicin.

Då kropp och själ är förankrade på samma plats, i samma tid och vid samma upplevelse,  då är  man mindful – medvetet närvarande. Det handlar om att uppmärksamma och acceptera hur man mår. Att vara mindful är inte en tävling eller en sträng attityd till livet, utan bara en acceptans om hur livet är just nu.. så står det i en av mina nyaste böcker i ämnet mindfulness …så jag funderade, varför pratade vi inte om mindfulness.. När jag nu efter många års utövande av denna läkekonst och funderande krig örtmedicin, qigong, akupunktur, meditation, diagnostisering och analyserande av människors problem, hälsa och tillstånd funderade på vad detta med mindfulness kan vara och betyda, så kom jag fram till att det är ju just det hela den kinesiska medicinen bygger på; att se en människa som den är, här och nu, acceptera, se och förstå och behandla utifrån det.

Det är också att se hur det står till i kroppen energimässigt och hur energin i kroppen påverkar känslorna och tvärtom. Hur det ser ut hos en människa syns och visar sig i pulsen; kvalliten, rytmen, känslan och det visar sig på tungan; färgen, formen. Tungan är en reflektion av hur din kropp mår, likaså pulsen. Balansen i kroppen visar sig också i hur en människa pratar, rör sig, förhåller sig till sig själv och till andra. Det är inget dömande, den traditionella kinesiska medicinen är väldigt fri från det, dömande. Den handlar mer om att bara se hur någon mår, här och nu. Att förstå vilken obalans som finns, vad det gett för problem och hur det på enklast och bästa sätt ska kunna gå att få balans och må bra. Acceptera, se och förstå och sedan gå vidare med akupunktur, örtmedicin, massage, qigong för att kunna bli fri från eventuella problem och obehag en obalans fört med sig, och bli ännu mer medveten och mer närvarande både med sig själv och tillsammans med andra.

Så, det jag kom fram till, varför vi inte pratade om begreppet mindful för 20 år sen är just det, i den kinesiska medicinen är det själva grunden och förhållnings sättet till hela livet och till den fantastiska läkekonsten som jag har märkt att TCM är. När man utövar traditionell kinesisk medicin tror jag att det en förutsättning att man också har det begreppet och förmågan att vara mindful i sig. Och vägen dit, den har jag märkt förenklas betydligt om man tar del av vad den fantastiska läkekonsten Traditionell kinesisk medicin har att erbjuda.

"Om du tänker för länge på nästa steg, kommer du tillbringa ditt liv stående på ett ben"

Kinesiskt ordspråk

Boka din behandling HÄR

Hälsa och Välbefinnande

Kan bibehållas bra genom mat, vila, träning och regelbunden personlig omsorg.

Att skapa  utrymme i vardagen för återkommande friskvårdsbehandlingar är en vana och ett sätt att leva.

actiway
Wellnetlogga