2 6 opacity
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow

 

Välkommen till min blogg om hälsa med hjälp av traditionell kinesisk medicin, stresshantering, mindfulness, behandlingar och om hur man på ett enkelt sätt kan påverka sin hälsa på ett bra och sunt sätt.

 
 

Riksdagen

Så stod jag där idag igen, på Riksdagen. Märkligt att komma in i denna stora byggnad, här, mitt i Stockholm, en arbetsplats som alla andra, men ändå inte. Bortsett från säkerhetskontroller så steg jag in i vilken arbetsplats som helst i dag. En sak som slår mig vid möten med människor är hur lika vi alla är. Oavsett arbete, plats på arbete så är det ständigt dessa onda nackar.. och axlar.. och armar, stress, relationer och familj.. Att sitta still och jobba hela dagarna är verkligen inte en dröm för kroppen och inte heller stressen med allt runtomkring- Det finns överallt.. Massage för kropp och själ, kommer nog alltid att behövas på arbetsplatser..

Tags: , , , ,

Behandling

Att få hjälpa någon att bli av med en smärta som suttit länge är inte så dumt. I dag fick jag vara med om det.

En händelse som gett en skada, smärta . Stillasittande jobb, ensidiga rörelser och sen barnabärande, matkassebärande… åren går så vips, så har det blivit en vana- att ha ont. Att göra andra rörelser, att använda den andra armen istället, att ta smärtstillande… men ändå ha ont!

Så plötsligt, en rekommendation från kollegan i rummet bredvid.

Känslan av att kunna hjälpa någon som så gott som gett upp är inte så dum. Och det behöver inte vara så komplicerat. Det gäller bara att hitta de rätta punkterna. 🙂

Yinyoga

I dag blev jag av med min soffa, den har stått i ett litet rum och tagit upp nästan hela ytan av rummet. Så skönt. Så, efter att ha vaknat, stel som en pinne…vad kunde vara bättre att inreda rummet med? Kuddar, mattor, filtar, värmeljus och ljusstakar..och vips, så blev det ett perfekt yinyoga rum. Så nöjd. Redan för 20 år sen, innan jag visste var yinyoga var såg jag alltid till att ha ett rum eller en plats i mitt hem där det fanns en tjock, bekväm matta, för att kunna lägga sig ner och stretcha på, göra yoga på när stelheten kom krypande efter mycket jobb. Jag har alltid haft ett stort behov av att kunna bli av med spänningar och stelhet i kroppen, få dem att försvinna och släppa. Nu i efterhand förstår jag att det kan bero på att min mamma led av parkinsons sjukdom, så känslan av att förebygga, må bra, tänka på sin kropp och känna in har alltid varit viktig för mig. och så enkelt. yinyoga är verkligen inte svårt, möjligen tålamodskrävande och smärtsamt. Men andas man bara igenom spänningarna och smärtan så släpper det..

Så sagt och gjort, nu blev det äntligen dags för yinyoga igen, på en ny fräsch plats!

Att ha ont – smärta & må bra

Är det inte så att när man har ont.. ja då går all uppmärksamhet till det. Hela kroppen är koncentrerad på att få bort det onda. Varje dag behandlar jag människor som har problem med smärta. Orsaken kan vara lite olika, en väska som hänger på axeln på samma sätt varje dag, en arm som skadades för några år sen, ett knä som opererats men ännu inte är bra som gjort att nu även höften gör ont, en nacke som är stel och ger spänningshuvudvärk. Vad det än beror på så vill man ofta ha bort smärtan så fort som möjligt. Ju hemskare smärta man har ju mer energi går det åt till att försöka må bra ändå.

Lika tråkigt det är att se någon ha ont , lika skönt är det att se när en människa blir fri från en krampaktig smärta. Ett ansikte som plötsligt blir avslappnat, en andning som plötsligt blir normal. En människa som kommer in i behandlingsrummet med en suck och går därifrån med ett leende.

Det bästa som finns är att se någon må bra igen.

Tags:

Medberoende – är det något som alla är, mer eller mindre? – TCM

Medberoende… plötsligt hör jag att det pratas om det överallt. Är det vår nya folkhälsosjukdom? Det verkar som om var och varannan är eller känner någon som är det. Häromdan hörde jag till och med att det är nog så att vi alla är det, eftersom det faktiskt inte finns en helt perfekt, alltigenom lycklig och odysfunktionell uppväxt. Ingen är fri från bagage. Kan det verkligen vara så? Själv har jag jobbat med medberoende i flera, flera, flera år.. så länge att jag nästan inte minns, jag kom i kontakt med det för ungefär 18 år sen och jag känner många som helt naturligt jobbar med de 12 stegen för att hålla sig frisk på samma sätt som de går till gymmet då och då för att hålla kroppen i trim..

Jag har märkt att det finns flera sätt att få hjälp med sitt medberoende. En viktig del är att komma i kontakt med sig själv, vara i balans och trivas med att vara med och i sig själv. Att må bra av att vara sig själv, så som man är i grund och botten, istället för att fly in i någon annan eller något annat. Det är en av de viktigaste sakerna för att bli lite mer fri från ett medberoende. En väg att komma dit är att få balans genom TCM. Det märker jag varje dag med dem jag behandlar. För att när man är i balans med dig själv och din omgivning behöver man inte tillföra något annat för att må bra. Och när man mår bra, ja då kan man hjälpa andra på ett helt annat, ärligare och friskare sätt.

Så om det är så att alla är mer eller mindre i obalans, inte mår riktigt bra, inte trivs riktigt med sig själv, behöver tillföra något för att må bra, ja, då kanske det är så trots allt, att vi alla är lite beroende och lite medberoende.

Det viktiga är kanske inte är om eller hur, utan vad man gör åt sina obalanser och sitt bagage för att bli en helare och bättre människa.

Stress och TCM

Nästan alla som kommer till mig på behandling har något problem som dom först inte berättar, oftast är det ryggen som gör ont eller en axel eller så är man bara helt slut. Att få lägga sig på bänken och bara slappna av är för endel fantastiskt. Stress gör så mycket skada i kroppen, jag ser det varje dag då jag behandlar. Men det går också ofta reparera. Att återhämta sig från en tids stress kan ändå gå rätt fort.Det handlar bara om att se precis vad som behövs. Rätt behandling, rätt örter för rätt person.

Det bästa som finns är att kunna hjälpa någon att må bra igen!

Medveten närvaro, mindfulness, kinesisk medicin- ett sätt att må riktigt, riktigt bra.

zen-178992__180Att vara här och nu, vaket närvarande med en ärlig uppmärksamhet på kroppen , känslorna, sinnet och det som sinnet är fyllt utav är ett tillstånd som är bra att sträva efter. Det kallas för mindfulness.

Jag kom i kontakt med kinesisk medicin för 20 år sen, jag gick då min första utbildning i kinesisk medicin. Vi pratade inte om begreppet mindfull då utan under härliga tre års tid fick jag ta del av och lära mig den Traditionella kinesiska medicinens syn på livet. TCM- Traditionell kinesisk medicin.

Då kropp och själ är förankrade på samma plats, i samma tid och vid samma upplevelse,  då är  man mindful – medvetet närvarande. Det handlar om att uppmärksamma och acceptera hur man mår. Att vara mindful är inte en tävling eller en sträng attityd till livet, utan bara en acceptans om hur livet är just nu.. så står det i en av mina nyaste böcker i ämnet mindfulness …så jag funderade, varför pratade vi inte om mindfulness.. När jag nu efter många års utövande av denna läkekonst och funderande krig örtmedicin, qigong, akupunktur, meditation, diagnostisering och analyserande av människors problem, hälsa och tillstånd funderade på vad detta med mindfulness kan vara och betyda, så kom jag fram till att det är ju just det hela den kinesiska medicinen bygger på; att se en människa som den är, här och nu, acceptera, se och förstå och behandla utifrån det.

Det är också att se hur det står till i kroppen energimässigt och hur energin i kroppen påverkar känslorna och tvärtom. Hur det ser ut hos en människa syns och visar sig i pulsen; kvalliten, rytmen, känslan och det visar sig på tungan; färgen, formen. Tungan är en reflektion av hur din kropp mår, likaså pulsen. Balansen i kroppen visar sig också i hur en människa pratar, rör sig, förhåller sig till sig själv och till andra. Det är inget dömande, den traditionella kinesiska medicinen är väldigt fri från det, dömande. Den handlar mer om att bara se hur någon mår, här och nu. Att förstå vilken obalans som finns, vad det gett för problem och hur det på enklast och bästa sätt ska kunna gå att få balans och må bra. Acceptera, se och förstå och sedan gå vidare med akupunktur, örtmedicin, massage, qigong för att kunna bli fri från eventuella problem och obehag en obalans fört med sig, och bli ännu mer medveten och mer närvarande både med sig själv och tillsammans med andra.

Så, det jag kom fram till, varför vi inte pratade om begreppet mindful för 20 år sen är just det, i den kinesiska medicinen är det själva grunden och förhållnings sättet till hela livet och till den fantastiska läkekonsten som jag har märkt att TCM är. När man utövar traditionell kinesisk medicin tror jag att det en förutsättning att man också har det begreppet och förmågan att vara mindful i sig. Och vägen dit, den har jag märkt förenklas betydligt om man tar del av vad den fantastiska läkekonsten Traditionell kinesisk medicin har att erbjuda.

Omdöme: akupunktur, massage, örter & coachande samtal

Jag har tagit behandlingar regelbundet av Josefin i dryga ett års tid; akupunktur, massage, örter och coachande samtal. Jag har en helhetssyn på hälsa och därför uppskattar jag så mycket av Josefins kunnande inom sina domäner. Att hon alltid inför varje behandlingstillfälle skräddarsyr min behandling efter just mina unika behov känner jag mig trygg med. Behandlingarna är mycket rogivande och avslappnande. Analyserna om min hälsa är tydliga och pedagogiska – precis så som jag vill ha det. Jag har rekommenderat Josefin till flera vänner och jag vet att jag kommer fortsätta gå till henne i många år framöver.

Sara Wetzenstein
Stockholm 2015-10-01

Att fylla på Qi övning.

hand-1000025_640Forskning visar att vi får svårare och svårare att reflektera över saker i vår tillvaro. Naturlig tid som tidigare fanns som en enkel paus i vår vardag för reflektion över vår tillvaro fylls nu av social media och att lyssna inåt, öppna upp och lyssna på vad vår själ har att säga görs mer och mer sällan. Obalanser i vårt energisystem och brist på energi visar sig som sjukdom. Att inte ha kontakt med kroppen och själen gör att vi inte vet hur vi ska göra för att hålla oss friska, innan sjukdom kommer.

Qi  är den kraft vi alla har i oss som gör att vi andas, lever och mår bra, den ger oss karisma och utstrålning, inom TCM säger man att det är den fundamentala kraften som gör att vi existerar.  Den går enkelt att fylla på, själv, varje dag.  Vi gör det när vi mår bra, äter frisk fräsch mat och umgås med människor vi tycker om. Vi blir fulla av liv. (mer…)

Tags: , , , , , ,

Massage för företag

12393696_488763957969882_834725103_nVilken förmån, att kunna ge massage till sina anställda avdragsgillt

Jag ser, då jag går till företag, att det verkar vara  fler och fler som ser att det är en bra investering till att få ett bättre arbetsklimat, minskad sjukfrånvaro, piggare personal som kan koncentrera sig bättre, arbeta bättre och effektivare. Personalen jag behandlar mår verkligen bra av sitt lilla avbrott i sitt arbete och kan gå tillbaks till arbetsuppgifterna med förnyad energi och med mindre smärta.

Då jag fick veta att det ända sedan januari 2004 har varit helt avdragsgillt att ge sina anställda massage på jobbet förstår jag att det är fler och fler företag  som ger det till sina anställda.  Tydligen ser man också att det ger en förbättring  i minskad sjukfrånvaro och ökad produktivitet.
Massage  verkar ge en gladare och friskare personal som arbetar bättre och mår bättre.

(mer…)

Tags: , , , ,

"Om du tänker för länge på nästa steg, kommer du tillbringa ditt liv stående på ett ben"

Kinesiskt ordspråk

Boka din behandling HÄR

Hälsa och Välbefinnande

Kan bibehållas bra genom mat, vila, träning och regelbunden personlig omsorg.

Att skapa  utrymme i vardagen för återkommande friskvårdsbehandlingar är en vana och ett sätt att leva.

actiway
Wellnetlogga